Palatul Mogoşoaia – un loc potrivit pt. zilele libere
Posted on June 3, 2012
În week-end-urile în care nu plecaţi din Bucureşti, puteţi face uşor o mică plimbare până la Palatul Mogoşoaia. L-aţi văzut sau nu, merită oricum un drum până acolo, unde, ai în acelaşi spaţiu un palat elegant, parc, pajişti şi lac. De obicei lunea e închis dar poate că mâine, fiind sărbătoare, va fi deschis. Am încercat să dau acolo un telefon să verific dar bineînţeles că nu mi-a răspuns nimeni.
Dacă, prin cine ştie ce minune, n-aţi fost acolo niciodată, e foarte uşor de ajuns cu maşina – ieşiţi pe Şos. Griviţei sau Bd. Mihalache şi mergeţi drept spre Mogoşoaia (sunt 15 km de Bucureşti) unde există indicator care vă arată unde să faceţi stânga – puteţi lăsa maşina în afara complexului sau intraţi în parcarea interioară (dacă găsiţi loc). Oricum nu e mult de mers pe jos. Există şi un autobuz care merge până la Palat de la intersecţia dintre Bd. Griviţa şi Bd. Mihalache.
N-o să fac cine ştie ce istoric (ca de obicei) şi-o să spun doar că, Constantin Brâncoveanu a pus să se construiacă mai întâi biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe în 1688 iar Palatul a fost construit între anii 1698-1702 în stil arhitectural brâncovenesc.
Ce cuprinde complexul?
Muzeul Traditiei Aulice, din interiorul Palatului cu o colecţie de artă de peste 300 de piese (unde costă f. mult dacă vrei să faci fotografii)
Cuhnia – fosta bucătărie domnească – acum spaţiu expoziţional (care mie-mi place foarte tare)
Centrul de conferinţe, fosta vilă d’Elchingen, în care a locuit Martha Bibescu
Parcul englezesc amenajat de Martha Bibescu
Biserica Sfântul Gheorghe
Capela Gheorghe Bibescu care adăposteste mormintele ultimilor proprietari şi ale rudelor lor: Prinţul Nicolae G. Bibescu şi soţia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Prinţul George Bibescu şi soţia sa, Valentine de Caraman Chimay, Prinţesa Elisabeth Bibescu, Prinţii Mihai Basarab Brancoveanu şi George Basarab Brâncoveanu.
Serele Niculae Bibescu utilizate acum pentru culturi floricole şi ca atelier de educaţie plastica pentru copii.
Locul meu preferat, pe care mi-l amintesc din liceu când veneam aici să facem baie şi plajă în vacanţă, este de departe terasa dinspre lac străjuită de cei doi lei de piatră.
La Complex se organizează, în afară de nunţi şi botezuri, din fericire, şi evenimente culturale.
O să las pozele să spună mai mult decât aş spune eu ca să vă fac chef de mers pe acolo.
» Filed Under Altele, Am mincat la, Am vazut, De prin Romania
Comments
2 Responses to “Palatul Mogoşoaia – un loc potrivit pt. zilele libere”
Leave a Reply
Eu nu am găsit nicăieri o dată de începere a lucrărilor de construcţie la Palat, tu de unde ai luat anul 1698 ca dată de început?
Cât despre taxa foto în interiorul muzeului, nu am găsit specificat acest lucru nicăieri, am văzut doar afişe pe care scria că fotografiatul este interzis.
Fotografiile tale sunt foarte reuşite, felicitări! 🙂
Uite, nu mai tin minte. Cred c-am cautat ceva pana am gasit pt. ca majoritatea surselor spun doar cand a fost terminat. Dar sigur gasesc daca mai scobesc o data 🙂 Pozele sunt cu un Nikon compact. Cam mici… bine ca-ti plac insa.