Conversaţii cu ciorile, un fel de maimuţe cu pene
Posted on July 1, 2013
O fi un semn de ţăcăneală sau poate de vârstă, eu vorbesc cu ciorile. Mă gândesc de ceva vreme să scriu despre ciorile din parcul Tineretului pentru care eu am o slăbiciune aparte.
Ce păsări avem la noi în parc?
- vrăbii
- porumbei
- raţe
- mierle
- ciocănitori
- ciori
- labede (ocazional)
- lăstuni
si …
- papagali (ei da, avem câţiva care se pare c-au reusit sa se adapteze).
Mai sunt sigur şi alte – gaiţe, grauri, piţigoi, dar eu nu prea ştiu să le deosebesc şi la cât sunt de chioară…..
Azi însă va fi vorba doar despre ciori pentru că ele sunt preferatele mele.
De ce?
- pentru că sunt inteligente (dacă nu ştiaţi, cioara este singura vietuitoare a cărei proporţie creier/volum corporal este cea mai mare după om),
- au personalitate,
- sunt îndrazneţe şi
- au umor.
Nu ştiu dacă v-am spus deja povestea cu ciorile care din cînd în când se prefac că-l atacă pe Fix doar ca sa vadă ce reacţie are. Adică trec în zbor planat foarte aproape de capul lui şi repetă mişcarea de două-trei ori după care se aşează pe vreo cracă apropiată sau cîte un stâlp, să studieze rezultatul.
Fix însă n-are nici o reacţie că e mic şi cu nasul în pământ şi nu le bagă de seamă. Eu însă am – adică mă cert cu ele în parte.
De obicei conversaţia se rezumă la o provocare.
“Şi tu ce pofteşti? Ai vreo problemă?”
Eu pun aceste întrebări tare şi direct, ele doar din priviri. Uneori au cam mult tupeu şi rămân destul de aproape, în copac sau în iarbă, se uită fix şi mai şi croncăne aşa ca o avertizare. Dac-aş fi mai sperioasă din fire mai, mai că m-ar duce gândul la “Păsările” lui Hitchcock.
Ciorile pot fi şi foarte protectoare. Iată o cioară care a adoptat un pisoi:
Ciorile fac parte din familia corvidelor, la noi existând 8 specii de corvide:
Cioara neagra, cioara grivă şi cioara de semănătura care sunt cele mai multe pe la noi prin parc, gaiţa, coţofana, stăncuţa, alunarul şi corbul.
Coţofenele sunt foarte spectaculoase pe care mă chinui de mult să le fotografiez dar până acum n-am reuşit că-s agitate rău.
Inteligenţa corvidelor, dintre care se pare că cele mai inteligente sunt corbii, a fost stabilită şi în urma unor teste care au demonstrat că ele sunt pe locul doi după om, la egalitate cu delfinii şi cimpanzeii. De altfel, sunt singurele vieţuitoare, în afara oamenilor şi maimuţelor care folosesc unelte pentru a-şi procura hrana.
Uite cum sparg nucile:
Să ştiţi că au şi micile lor slăbiciuni: sunt cam hoaţe, cam bătăuşe şi cam beţive.
Eu tot le iubesc.
» Filed Under Am aflat, am citit, Am vazut, De prin Romania
Comments
4 Responses to “Conversaţii cu ciorile, un fel de maimuţe cu pene”
Leave a Reply
Conversaţii cu ciorile, un fel de maimuţe cu pene #rotravel http://t.co/9PFG2tXqOk via @funtur
Mie mi se par şi frumoase! Şi chiar sunt inteligente, dacă e să judeci după primul filmuleţ, după cum îşi construieşte un instrument să o ajute să ia hrana. Cred că beţivi sunt ruşii care-i dau să bea :-))
Pai numai un rus putea avea asa o idee 🙂 Sunt foarte multe filmulete cu ciori inteligente. Mie faza cu nucile mi se pare geniala.
[…] să nu-mi placă (mă rog, am ceva probleme cu țînțarii…..). Inițial, m-am gîndit la cioara grivă pentru care am o mare slăbiciune dar m-aș fi privat de o expediție în căutarea sălbăticiunii […]