Chichen Itza – o minune a lumii (II)
Posted on February 11, 2013
Am revenit cu amintirile la Chichen Itza cu sentimentul că l-am subestimat un pic la momentul la care am fost acolo. Ca să fiu total cinstită, oricât de mult m-ar fi deranjat aerul uşor comercial al sitului, a fost şi un pic de fiţă. Fiţa celui care s-a obişnuit să vadă numai lucruri extraordinare şi strâmbă uşor din nas. “Parcă nu e chiar aşa senzaţional cum mă aşteptam. Mi-a plăcut mult mai mult Edzna şi Uxmal”. Fiţe, zău! Nu vă luaţi după ele.
Privind acum fotografiile şi mutându-mă aşa preţ de câteva minute în spaţiul ăla, mă uit în jur şi realizez că există şi părţi ale oraşului maya care nu sunt chiar aşa aglomerate. Acu’ nu ştiu dacă am fost doar norocoşi sau, aşa cum bănuiesc eu, la astfel de situri mari şi accesibile unii dintre turişti nu ajung chiar peste tot. Situl e realmente mare şi cuprinde multe structuri. Dacă nu ai harta locului şi nu eşti cu un ghid, e uşor să nu vezi mare parte dintre aceste structuri.
Dacă daţi click pe hartă, vă mai uitaţi o dată la fotografia cu piramida mare (Templului lui Kukulcan) aşa ca să vedeţi cam care e dimensiunea, o să vă faceţi o idee de cât de mare e oraşul.
În afara Templului mare şi a curţii de pelotă, una dintre cele mai importante structuri este “”Templul celor o mie de războinici” , cu coloanele sale care reprezintă pe cei “1000” de războinici.
- Coloanele Templului Războinicilor
- Grupul celor 1000 de coloane de la Templul războinicilor
- Detaliu la partea de sus a Templului războinicilor
La partea superioară a templului este o reprezentare a zeului Chac Mool.
Probabil că aş fi fost mult mai fericită dacă aş fi putut urca pe toate templele şi structurile sitului dar, din motive de conservare a locului pe care le înţeleg, când am fost noi nu mai aveai voie să urci nici pe Piramida mare nici pe Templul războinicilor.
Dar ce mai puteti vedea acolo?
Platforma lui Venus
- Platforma lui Venus din lateral
Detaliu de pe Platforma lui Venus
Grupul Las Monjas (Maicile) care cuprinde:
Biserica
El Caracol (Melcul) sau Observatorul
“Akab Dzib” care, în limba maza înseamnă Casa scrisului misterios. Frumos, nu?
Tzompantli (platforma craniilor)
Un gen de structură a cărei menire era afişarea craniilor, probabil a celor capturaţi în război sau a celor sacrificaţi.
Şi mai sunt:
Platforma vulturilor şi a jaguarilor,
Platforma meselor
Casa colorada sau Casa roşie
Vechiul Chichen
Osuarul
Templul lui Xtoloc
Ce mai, o vizită adevărată merită să stai acolo toată ziua. Dacă m-aş mai duce o dată acolo, aş încerca să ajung devreme dimineaţă când se deschide la ora 9a.m. şi aş sta până la închidere la 5p.m. Începând de la 7p.m. (toamna şi iarna) şi respectiv la 8p.m. (primăvara şi vara) este şi un spectacol de sunet şi lumini. Eu l-aş cam vedea.
Fiind situl din zonă cu cei mai mulţi turişti este şi cel mai plin de vânzători ambulanţi. Eu nu prea dau sfaturi de cumpărături, ce e însă sigur este că lucrurile pe care le găsiţi acolo le puteţi sigur cumpăra mai ieftin din alte locaţii dar oricum nu sunt scumpe şi dacă vă face cu ochiul un pandantiv de argint cu o figură maya din turquoise de orice nuanţă posibilă, de ce să nu (vă) faceţi o plăcere?
Şi dacă tot ajungeţi acolo, mergeţi şi până la Parcul arheologic Ik Kil din apropiere (5km de Chichen Itza) unde este o “cenote” splendidă unde puteţi chiar face baie. Asta nu-i chiar un lucru aşa de bun pentru că strică un pic misterul locului dar poate devreme dimineaţă şi după-amiaza târziu e mai linişte. E de încercat. Eu mor de ciudă că n-am fost acolo. Aşa că, e clar, trebuie să mai merg o dată în Mexic, nu? Mai e cineva interesat?
» Filed Under Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume
Comments
5 Responses to “Chichen Itza – o minune a lumii (II)”
Leave a Reply
Da, dupa ce am citit postarile tale eu sunt sigur interesata de Mexic. Impresionante opere de arta.
Eu am fost foarte surprinsă când am ajuns acolo pentru că nu mă aşteptam ca sturile maya să fie atât de mari şi impresionante.
[…] vine vorba de Machu Picchu, inspiraţia mă caută pe-acasă şi eu sunt pe la Paracas sau pe la Chichen Itza. Şi mă tot caută de vreo jumătate de an şi nu-i răspunde decât Fix cu naivitatea […]
[…] un loc bun de plecare pt. siturile maya din zonă, coborând și în zona Campeche: faimosul Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Tulum, Sybil, Labna, Kabah, Ek Balam, Calakmul, Coba. Lumea maya e total diferită […]
[…] un loc bun de plecare pt. siturile maya din zonă, coborând și în zona Campeche: faimosul Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Tulum, Sybil, Labna, Kabah, Ek Balam, Calakmul, Coba. Lumea maya e total diferită […]