Ce să vezi pe lângă Târgovişte – Mănăstirea Dealu
Posted on May 28, 2012
Dacă Mănăstirea Viforâta mi s-a părut o bijuterie, curată, organizată şi armonioasă, Mănăstirea Dealu, aflată f. aproape, tot în satul Viforâta (tot la aprox. 2km de Tîrgovişte pe drumul spre Sinaia – există şi autobuze din Târgovişte până la mănăstire ca şi pt. Viforâta), m-a impresionat prin frumuseţea bisericii sale, prin poziţie şi arcadele sale elegante, prin priveliştea spre Târgovişte şi Valea Voievozilor, prin arhitectura originală şi aerul cu adevărat princiar. Nu-mi vine să cred că am trecut de-atâtea ori prin zonă fără s-o văd.
De obicei eu nu prea intru în detalii de istorie dar această mănăstire are o încărcătură atât de bogată încât nu pot să nu-i spun un pic din poveste.
Peste prima biserică ridicată de Mircea cel Bătrân pe la sfârşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea, Radu cel Mare a construit biserica Sf. Nicolae din cărămidă placată cu piatră cu o arhitectură deosebită care a folosit mai târziu drept inspiraţie pentru biserica de la Curtea de Argeş mai încărcată însă cu elemente baroce.
Construcţia lui Radu cel Mare a început întâi la 1499 cu clădirile din jurul mănăstirii şi clopotniţa. “Cu mila lui Dumnezeu, Io Radul Voevod, fiul lui Vlad Voievod, Domn a toată ţara Ungrovlahiei, începu acest turn al sfântului părintelui nostru Nicolae făcătorul de minuni în anul 7007 [1499] luna august 26 zile,” spune o inscripţie a vechii clopotniţe, aflată sub stema lui Radu cel Mare.
Biserica a fost complet terminată în timpul lui Neagoe Basarab pe la 1520. Deteriorată în rânduri de diverse invazii şi cutremurul din 1802, ea a fost pe rând în grija multor domnitori, inclusiv Constantin Brâncoveanu, Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbei.
În timpul Războiului de Independenţă a fost folosit drept un lagăr al prizonierilor turci ca din 1879 până în 1883 să fie sediul şcoalii divizionare de ofiţeri, apoi a şcoalii copiilor de trupă, pentru ca din 1912 să fie sediul liceului militar “Nicolae Filipescu”.
Cutremurul din 1940 şi-a spus şi el cuvântul şi mănăstirea a fost din nou refăcută în 1953-1958 adăpostind casă sanatorială şi de odihnă pentru preoţii şi călugării în vârstă a Casei de Pensii şi Ajutoare până în 1986, an în care a redevenit mănăstire de maici.
În pronaosul bisericii se află mormântul lui Radu cel Mare și racla cu capul lui Mihai Viteazul a căror sarcofagele din marmură au fost executate între 1912 și 1913 de Carol Storck. Aceasta însă e o poveste lungă şi pasionantă mai ales pentru amatorii de istorie.
În curtea mănăstirii se află şi o statuie ecvestră din bronz a lui Mihai Viteazu, înconjurat la nivelul 2 de oşteni, pe un soclu de marbură albă, f. bine plasată şi perfect proporţionată pentru locul ales.
E una dintre acele mănăstiri care respiră linişte dar şi maiestate în acelaş timp. Fără a fi prea mare, curtea îngrijită şi simplă pune în evidenţă zidurile albe şi din cărămidă ale chiliilor iar arcadele acestor au o eleganţă delicată şi perect echilibrată.
În latura dinspre Valea Voieviozilor şi oraşul Tărgovişte se deschide o terasă sub două arcade din care poţi admira întreaga vale şi care pare gândită ca o pictură.
Mănăstirea e frumoasă şi pe dinăuntru şi pe dinafară, echilibrată perfect ca o creaţie de artă rafinată, elegantă şi cu un soi de simplitate princiară care dă măsura istoriei locului şi a nenumăraţilor domnitori şi oameni de cultură care au trecut pe aici.
La plecare te petrece acelaşi turn care se deschide spre drumul şerpuitor şi plin de verdeaţă al mănăstirii, de unde pleci cu sentimentul de linişte şi de verticalitate al acestui loc care te încântă şi te bucură ca o moştenire adâncă şi frumoasă.
E un loc care trebuie văzut poate şi pentru a ne aminti măreţia care există în istoria oricărui popor.
» Filed Under Altele, Am aflat, Am vazut, De prin Romania, Insemnari din calatorii
Comments
2 Responses to “Ce să vezi pe lângă Târgovişte – Mănăstirea Dealu”
Leave a Reply
Din pacate, piatra de mormant a lui Mihai Viteazul pusa de Radu Buzescu este ascunsa sub o mocheta ordinara si o calca zilnic in picioare turistii, E in naos pe dreapta. Scandalos.
De acord. Dar cate lucruri bune nu sunt pur si simplu ignorate la noi?!