Ce suntem gata să facem pentru fotografia perfectă?
Posted on January 16, 2012
Stau cu un picior în sus şi încerc să-mi găsesc o poziţie de scris ceva mai comodă. Pasiunile sucesc minţi dar uneori şi glezne.
De pe la începutul anului mă gândesc să scriu despre pasiunea (ce poate deveni uneori obsesie) pentru fotografie şi despre parteneriatul cu aparatul foto dar am tot lungit-o şi probabil aveam nevoie de un stimulent suplimentar care a sosit în forma unei întorse care, previzibil, se datorează tot pasiunii pentru fotografie.
Sunt un biet fotograf amator care în majoritatea cazurilor se referă la creaţiile sale ca la “poze” considerând că acestea nu se ridică la nivelul unor fotografii. Multe dintre fotografiile pe care le văd zilnic pe internet sunt excepţionale, fie că sunt făcute de fotografi profesionişi sau de amatori cu experinţă şi simţ estetic. Şi cu cât văd mai multe, cu atât devin mai exigentă şi cu mine şi cu ceilalţi.
Chestia e că pe măsură ce faci fotografii şi vezi fotografii, îţi doreşti din ce în ce mai mult. Voi nu vă doriţi fotografia perfectă? Nu căutaţi în fiecare moment să găsiţi subiectul ideal, lumina cea mai bună, unghiul cel mai potrivit? Nu aţi început să vedeţi lumea înconjurătoare ca sursă de imagini? Ei, poate exagerez un pic dar cred că nu mult.
Am trecut în timp de la Kiev (bun aparat!), la camera telefonului (slabă alegere), apoi prietenii s-au îndurat de mine şi mi-au luat un Nikon Coolpix S200 care, odată cu blogul, a devenit depăşit total şi, din august anul trecut, am trecut la un Nikon L120 care, dupa nici o jumătate de an, mi se pare deja insuficient (deşi e un aparat f. bun) şi am început să visez la un Nikon din seria DSLR şi la cursuri de fotografie (în ordine inversă).
Ieri am făcut un drum la Pucioasa şi, ca de obicei, am luat aparatul cu mine şi bine am făcut pentru că ziua de ieri a fost una excepţională din punct de vedere vizual. Un amestec de cer cu nuanţe de albastru clar şi nori de diverse dimensiuni, culori şi înălţimi, soare apoi ninsoare care părea să vină nu din nori ci tocmai dintr-o gaură luminoasă printre nori, culori tari, luminozitate numai bună – ce mai, ideal!
Şi ideal a fost până am oprit maşina undeva pe drum (căci am tot făcut poze din mers dar nu e chiar soluţia ideală, nu?) şi am încercat să mă sui pe o platformă de beton ca să prind un apus aşa cum vroiam. Am ratat saltul şi, în încercarea de a proteja camera, m-am lăsat să cad, ştiind că un eu nu păţesc mare lucru în cădere (cad de foarte jos:)). Proastă socoteală căci platfoma era înconjurată de un dâmb de nisip pe care mi s-a răsucit glazna spre interior şi vreme de vreo 2 minute am stat acolo cu aparatul de gât, susţinut într-o mână, scoţând mici sunete de tip “au, au” (multe şi mărunte) incapabilă să mă ridic de acolo de durere.
Prietena mea Ioana care ramasese în maşină nu avea cum să mă vadă pentru că eram un pic în spate ş evident şi foarte pe jos şi m-a recuperat abia după ce a realizat că stau cam mult şi eu făceam oarece mişcări anemice în încercarea de a mă ridica. Aşă că a preluat ea volanul iar eu, am continuat să fac poze prin parpriz în pauzele dintre văitături.
Data viitoare o să pun pe hârtie părţile bune şi părţile rele ale dependenţei de fotografie. Dar până atunci aştep poveşti de la voi legate de sacrificiile pe care le faceţi sau le-aţi făcut pentru fotografia perfectă.
» Filed Under Altele, De prin Romania, Fun Turism
Comments
17 Responses to “Ce suntem gata să facem pentru fotografia perfectă?”
Leave a Reply
Salut poate ca asa e creatiile noastre sunt niste simple momente surprinse numite poze pentru fotografii mai e de munca da nu e capat de lume.Succes in tot ceea ce faci. Ovidiu din Gherla,jud Cluj.Uite ce colectie am eu de poze cu o simpla compacta> http://500px.com/MAlexandruOvidiu
Uite poza asta de exemplu:
http://www.flickr.com/photos/84465019@N00/254773711/in/photostream
mi-a luat o noapte intreaga pina a iesit exact ce vroiam…
Pt. turism e necesar un zoom mare: Canon Powershot 220 si Sony Cybershot HX9V (acesta filmeaza mai bine ca o camera video) sunt optiuni de luat in considerare. Daca va multumiti cu un zoom mai mic Canon S100 este camera compacta a momentului. Dsrl ar fi bun doar daca sunteti intr-adevar pasionat de arta foto, va permiteti investitii ulterioare in obiective si nu va deranjeaza sa carati o geanta in plus.
Sacrificii?! 🙂 Nu prea.
Ma regasesc foarte mult in ce zici. Sunt o incepatoare intr-ale fotografiei. De putin timp am si eu tot un Nikon L120 pe care trebuie sa recunosc ca l-am subestimat. Desigur ca tind la un DSLR, dar mai am de invatat. Mult. Trebuie sa ajung la fotografia perfecta, asa cum spui:) Sa ai spor si inspiratie!
Multumesc Cris – si tie iti doresc sa obtii fotografiile pe care le doresti 🙂
Ce intelegi printr-un zoom mare?
Imi plac fotografiile tale. Ce compac ai folosit?
Imi place. Cum ai reusit, in afara de faptul ca ai stat o noapte intreaga?
Zoomul permite captarea de imagini clare de la distanțe mari. Adică dacă vezi o statuie cocoţată pe o biserică, să poţi să apropii şi să-i faci o poză. 🙂
Stiu ce inseamna zoom 🙂 Te-am intrebat ce intelegi tu prin zoom mare, adica de cat? Si te referi la zoom optic?
Nikon-ul pe care il am are un zoom optic de 21x. Ti se pare suficient sau crezi ca pt. fotografia de turism ar trebui si mai mult?
Anca, stiu ce zici, acum si eu tot pe directia aia vreau sa ma duc – un dslr, un curs, o inspiratie de zile mari, si poza vietii :))
si mie mi-a placut poza lui alex, chiar, cum o fi facut-o?!
Minimum x10 este rezonabil.Deja la x21 este superzoom! Un articol bun (Tu chiar vrei un DSRL?), pt. subiectul de aici, l-am citit pe clubulfoto:
http://www.clubulfoto.com/tu-chiar-vrei-un-dslr/
Zoomul este putin supraevaluat. Dupa mine cam tot ce e peste 10x este doar marketing. In primul rand cu cat obiectivul are plaja mai mare, distorsiunile si aberatiile, in special la capete (zoom minim si maxim) sunt mai mari. Eu am trecut la un SLR si am un obiectiv 18-135 (asta inseamna in principiu 7.5x). Prin comparatie, bridge-ul care avea zoom 20x, sau in obiectiv pt slr 18-200 (cam 11x) pe care l-am testat nu mai apropie foarte mult. Apropierea imaginii nu creste liniar cu “zoom-ul”, deci 12x, 20x, 30x inseamna cam tot aia in practica.
E bine de stiut. Merci. 🙂 (scuze de intarziere la raspuns)
Scuza-ma pentru raspunsul intarziat. Da, am din ce in ce mai mult senzatia ca vreau un DSRL :)))
Am citit articolul si mi-a placut – merci 🙂