Condiţii pentru călătoria cu un animal în străinătate
Posted on September 3, 2011
Unii dintre noi călătorim des cu animalul din casă, fie pentru că nu avem cum să-l lăsăm acasă singur fie, pur şi simplu, pentru că vrem să-l plimbăm sau să-l luăm cu noi.
Am povestit despre călătoria cu maşina dar am vorbit doar de lucrurile practice. Acum am să vorbesc un pic de condiţiile şi reglementările pentru călătoria cu un animal în străinătate.
Fie că mergem în vacanţă sau plecăm într-o altă ţară pentru o perioadă mai lungă, pentru a putea să trecem animalul prin vamă trebuie să îndeplinim câteva condiţii.
Care sunt aceastea?
1. Trebuie să aveţi cu voi paşaportul animalului completat corespunzător. Acesta este un document tip cu valabilitate internaţională în care se regăsesc informaţiile din carnetul de sănătate obişnuit al animalului, legalizat de ANSVA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor). Îl puteţi lua de la medicul veterinar.
2. Mai trebuie totuţi să aveţi şi carnetul de sănătate de la medicul veterinar.
3. Animăluţul trebuie să aibă un microcip implantat sub piele.
4. Trebuie de asemenea să aveţi certificatul de vaccinare antrabică la zi.
Dacă plecaţi în afara UE, e bine să verificaţi dacă ţara în care mergeţi nu are reglementări specifice. Există ţări unde există pericolul unor boli speciale şu unde se pot cere condiţii suplimentare ca de pildă:
- vaccin împotriva căpuşelor şi teniilor
- pentru UK, Irlanda, Malta şi Suedia – un test suplimentar, pentru a se asigura că vaccinul antirabic a fost eficient.
- în Japonia de exemplu nu prea e cazul să luaţi vreun animal cu voi decât dacă vă mutaţi acolo pentru că altfel condiţiile sunt f. stricte: la sosire în Japonia, nimalele de companie sunt supuse unei perioade de carantină de 180 de zile, pe cheltuiala proprietarului (hrana, chiria spaţiilor în care este cazat, curăţenie, cota-parte din salariul personalului specializat etc.). Durata carantinei poate fi de 12 ore în cazul în care există dovada efectuării unei carantine de 180 de zile în România, certificatul eliberat de autorităţile române privind cronologia vaccinurilor antirabice efectuate, precum şi numărul de microcip. De asemnea trebuie să anunţaţi, cu cel puţin 40 de zile înainte de sosirea în Japonia, Serviciul de Carantină ce aparţine de aeroportul unde aterizaţi, indiferent dacă animalul de companie va fi transportat ca bagaj de mână sau prin cargo.
Există un site unde puteţi găsi toate formularele necesare pentru a obţine paşaport, cerere de călătorie şi înregistrarea într-o bază de date internaţională (contra cost evident).
Despre călătoria cu avionul vom vorbi data viitoare.
» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, Prin lume, transport
Comments
Leave a Reply