Palenque, jaguarul-soare si Pakal

Posted on February 8, 2011

Uluitoare, impresionante, spectaculoase sunt toate siturile Maya pe care le-am vazut in Mexic. Si, cu toate elementele comune, nu sunt doua la fel.

Situl din Palenque ne-a placut un pic mai mult decat Teotihuacan (desi acesta din urma e mai impresionant ca suprafata) poate si pentru ca nu se afla pe un teren plat ci in Sierra de San Juan, la limita de nord a dealurilor impadurite din zona Chiapas.

Numele maya al orasul antic este Lakam Ha , care inseamna Marile Ape, datorita izvoarelor si cascadelor din zona. 

Una dintre teoriile legate de numele actual al orasului antic si al celui modern, Palenque, este ca originea sa vine de la cuvintele maya bahlam kin (jaguarul-soare), adica locul unde soarele se lasa in imparatia de dincolo, a jaguarului.

Chiar daca asezarea pare sa dateze de prin anul 100 i.H, inceputurile sale ca oras sunt plasate undeva in sec. 4 sub conducerea regelui Bahlum Kuk (Quetzal Jaguar). Reprezentarea regelui din Templul Crucii Foliate este o pasare quetzal (k’uk’ in Mayasa) cu urechi de jaguar (b’ahlam in mayasa).

(desen de Merle Green Robertson)

 
Orasul a fost condus de aproape 20 de regi, K’inisch Janaab Pakal, zis si Pakal cel Mare, fiind nu numai cel mai important dintre ei dar si cel mai faimos conducator din intreaga istorie mayasa.

In timpul domniei de 68 de ani, Pakal a dezvoltat mult orasul – Templul Uitat, Templul Curtii, Templul XVIII si VIIIa, galerii subterane si parte din cladirile Palatului au fost construite in timpul domniei sale.

Situl, fiind in zona deluroasa acoperita de vegetatie nu este vizibil de la distanta. Il descoperi incet, incet dupa ce urci un pic prin padure,

si apoi se deschide intr-o piata larga de unde incep treptele Palatului.

Abia dupa ce urci treptele si ajungi in incinta palatului, incepi sa intrezaresti celelalte cladiri si situl incepe sa se dezvaluie in intraga sa maretie.

Am gasit o harta intr-una din brosurile pe care le-am luat de acolo, ca sa vedeti cam cat de mare e orasul si cate constructii are.

Desigur lumina e a blitului meu – sa nu va imaginati cine stie ce….

Iata cum arata Palatul vazut de pe Templul Crucii.

Si o imagine mai larga care include in partea stanga Templul Inscriptiilor.

Si iata si Templul Soarelui in partea stanga, dedicat zeului Jaguar Soare al lumii de dincolo (frumoasa dualitate!).

Templul Soarelui este considerat una dintre cele mai bine pastrate cladiri si dantelaria partii superioare este uimitoare.

Acelasi gen de dantelarie o regasiti si pe Templul Crucii.

La situl din Palenque veti gasi unele dintre cele mai frumoase obiecte de artizanat maya, inclusiv masti ale lui Pakal, facute dupa masca de jad gasita in mormantul regelui Pakal.

Dar despre asta am mai vorbit.

Dureaza practic o zi sa vizitezi situl maya, asta fiind unul dintre motivele pentru care am ramas la Palenque 2 nopti. Despre orasul nou, hotel si mancare va voi spune date viitoare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

» Filed Under Altele, Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

4 Responses to “Palenque, jaguarul-soare si Pakal”

  1. Misterele Templului Soarelui on February 25th, 2011 10:10 am

    […] si Templul Soarelui in partea stanga, dedicat zeului Jaguar Soare al lumii de dincolo (frumoasa … citeşte mai multEl Dorado: Templul Soarelui | ADmagazin.comAcţiunea are loc în regatul mitic El Dorado. Într-o […]

  2. Chichen Itza – o minune a lumii (I) : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on June 9th, 2013 2:08 pm

    […] plăcut f. mult, sunt alte situri maya care mi-au plăcut mai mult şi despre care am scris deja: Palenque, Edzna şi mai ales Uxmal, unul dintre locurile mele preferate din […]

  3. costin on October 20th, 2013 11:31 am

    buna
    planuiesc sa merg intr-o calatorie in mexic 20 de zile anul viitor. cam ce buget estimezi ca imi trebuie (fara bilet de avion). multuames

  4. anca on October 20th, 2013 11:56 am

    Depinde desigur de ce intentionezi sa faci si unde vrei sa te duci, ce tip de hotel preferi…. In princoipiu, daca nu esti genul care sta la hostel dar nici la 5 stele, poti gasi cazare la hotel de 3-4 stele si la 25 de euro camera. Uite de exemplu cum arata un hotel central din Merida la 37 euro camera dubla. http://www.booking.com/hotel/mx/art57.en-gb.html?aid=326296;label=banner_234_60;sid=40e54530094595c62f945a6276017627;dcid=1;maplink=1. Mancarea este ieftina – poti manca la restaurant si cu 6 dolari – cred ca media e undeva la 10-12 dolari. Intrarile la siturile Maya sunt foarte ieftine – in jur de 4-5 dolari. Cred ca cel mai scump e vreo 8 dolari la Chichen Itza. Sper sa-ti foloseasca. Daca ai si alte intrebari, iti raspund cu placere.

Leave a Reply