Teotihuacan – Ciudad de Mexico
Posted on January 5, 2011
E si greu si frumos sa scriu despre Mexic. Frumos pentru ca retraiesc fiecare moment al acestei calatorii care a fost foarte aproape de perfectiune. Greu pentru ca am foarte multe amintiri, informatii si fotografii pe care trebuie sa le condensez cat de cat.
Azi o sa va povestesc despre situl Teotihuacan care se afla la 40 de km de Ciudad de Mexico.
Cum ajungi acolo?
Noi am mers cu masina cu Alejandro ceea ce a fost destul de simplu – drumul a durat cam o ora (e estul de aglomerat) si am mers pe autostrada cu plata unde am avut si ocazia sa vedem partea mai putin frumoasa a orasului Ciudad de Mexico – toata suburbia este o masa de constructii gri de beton care arata f. dezolant si unde sta mare parte din cele 20 de milioane de locuitori.
Mai exista drumul vechi care desi mai lung se mai frumos si fara plata. Parcarea la sit se plateste dar extrem de putin.
Exista autobuze care pleaca din Ciudad de Mexico la fiecare jum. de ora catre Teotihuacán de la terminanul pt. autobuze din nord (statia de metrou Autobuses del Norte Metro , Linia 5 – poarta 8 spre Teotihuancan ruinas) sau din zona statiei de metrou Portero, Linia 3(autobuze albe spre Piramides). Un bilet e 35 de pesos (echivalentul a un pic mai mult de 2 euro).
Intrarea la sit este un pic mai mult de 3 euro (51 de pesos) – mie mi s-a parut extrem de ieftin prin comparatie cu intrarile la obiective in Europa.
Teotihuacan in traducere inseamna “Locul zeilor”.
Exista inca indoieli cu privire la populatia initiala a locului si n-o sa va bat capul cu numele lor si nici cu prea multa istorie.
Asa pe scurt, situl a fost inceput in jurul anului 200 i.e.n. si a intrat in declin candva in sec. 7-8. In prima jumatate a sec. 1, era cel mai mare oras precolumbian si unul dintre cele mai mari din lume la acea perioada, cu mai mult de 200 000 locuitori.
Adevarul e ca situl e imens chiar daca nu pare la prima vedere.
Ca sa va faceti o idee, asa arata Piramida Soarelui (cea mai inalta constructie a sitului, de 60 m).
De la distanta nu pare atat de mare.
Dar cand te apropii si ajungi la baza ei….
Ca sa ajungi sus, iti ia ceva timp si sincer, trebuie sa fi un pic in forma. Am vazut multa lume cu obrajii rosii de efort, gafaind puternic in timp ce se luptau cu multimea de trepte.
Doar ca urcusul merita. O data ajunsi sus, poti vedea intreaga intindere a sitului.
Si ca sa vedeti ca am ajuns si noi acolo.
Ce se vede in departare in dreapta este Piramida Lunii care se afla la capatul Drumului Mortilor. Acesta are o lungime de 2 kilometri pana la Citadela si se continua spre sud inca 3 km. si este lat de 40 m (o adevarata autostrada).
Din pacate noi n-am mai urcat si pe Piramida Lunii si mare greseala am facut! Am ratat imaginea in lungul Drumului Mortilor pe care am vazut-o apoi in albume si e spectaculoasa.
In partea cealalta a drumului in Citadela se afla Templul lui Quetzalcoatl adica Sarpele cu Pene.
Mexicul are foarte multe zeitati dar Quetzalcoatl a fost timp de multe mii de ani una dintre cele mai importante zeitati mezoamericane.
Zeu, erou si conducator, Quetzalcoatl reprezinta miscarea, viata, sanatatea, rasul, sexualitatea si artele.
Dar am zis ca n-o sa fac prea multa istorie.
Ca la orice locatie turistica si la acest sit sunt o multime de artizani care incearca sa-ti vanda cele mai diverse obiecte. Gasesti acesti artizani la toate siturile mari.
Artizanatul in Mexic este absolut surprinzator. Sigur, au si ei kitchuri dar au si o multime de obiecte extrem de variate si mai ales foarte creative. Pana acum, n-am gasit nicaieri (nici macar in Turcia) o varietate atat de mare de obiecte artizanale si care sa fie atat de frumoase.
Poate Teotihuacan nu este cel mai bun loc pentru cumparaturi. Palenque e mult mai potrivit iar Chichen Itza e plin de artizani doar ca preturile sunt mai ridicate fiind situl cel mai vizitat.
Eu n-am rezistat in fata atat minunatii, dar despre asta voi vorbi alta data.
» Filed Under Altele, Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume
Comments
Leave a Reply